فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 36 (بهار 1400)

  • ویژه نامه تاملات اخلاقی و حقوقی 1400
  • تاریخ انتشار: 1400/11/12
  • تعداد عناوین: 23
|
  • عزت الله خورشیدی، محسن شکرچی زاده، راضیه قاسمی کهریزسنگی صفحات 7-22
    زمینه و هدف

    امروزه به رغم ابهامات قابل توجه و همچنین انتقادات اساسی پیرامون خصوصی‌سازی اجرای مجازات زندان، می‌توان شاهد اقبال روزافزون دخالت نهادهای خصوصی یا غیردولتی در نهادهای جایگزین حبس یا مجازات‌های اجتماعی بود. تشریک مساعی این نهادهای غیر دولتی به انحای مختلف به ویژه در حقوق آمریکا و از جمله نسبت به اشخاص آسیب‌پذیری مانند کودکان و نوجوانان بسیار مشهود است. در حقوق کیفری ایران نیز به رغم نگرش منفی نسبت به خصوصی‌سازی اجرای زندان، می‌توان دخالت نهادهای جامعوی در مجازات‌های اصلاح‌مدار اجتماعی را با برخی آموزه ها، همسو دانست و برخی از مقررات بر این امر تاکید دارند. در راستای سوال اساسی مبنی بر امکان سنجی چنین رویکردی، مصادیق کیفر‌های اجتماعی در حقوق کیفری آمریکا و بسترهای آن‌ها در ایران به بحث گذاشته خواهد شد.

    مواد و روش‌ها

     این تحقیق از نوع نظری است. ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ ها

     به نظر می‌رسد که دخالت نهادهای خصوصی غیر دولتی به عنوان مجری برخی از پاسخ‌های اصلاح‌مدار جایگزین می‌تواند در عین تقویت سیاست مشارکتی، با کاهش تراکم پرونده‌های کیفری موضوع اجرا و افزایش دقت در آن از طریق جلب همکاری متخصصان بخش خصوصی، ضمن انطباق بر هنجارهای اخلاقی، اهداف کیفرهای اجتماعی را نیز محقق نماید.

    نتیجه‌ گیری

     انگیزه درآمدزایی و کسب سود از محکومان و همچنین برخی از چالش‌های ساختاری اجرایی مانند تبعیض و توسل به خشونت می‌توانند بر کارآیی اجرای خصوصی مجازات های اصلاح مدار اجتماعی، سایه افکند. از این جهت تقویت نظارت‌ها و اجرای موردی و محدود توام با بیان‌گیری و آسیب‌شناسی دوره‌ای عملکرد، می‌تواند از تحقق چنین موانعی جلوگیری نماید. در حقوق کیفری ایران این سیاست در ابتدای راه است و به رغم پیش‌بینی برخی از جنبه‌های آن، بسیاری از مولفه‌ها و تشریفات عملی آن مسکوت مانده که خود نیازمند قانونگذاری فنی‌تری در این خصوص است.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، مجازات های جایگزین، حقوق ایران، حقوق ایالات متحده آمریکا
  • رامین پورسعید، نریمان فاخری، علیرضا مهرافشان، صفی الله فغان پور صفحات 23-34
    زمینه و هدف

    احکام و قوانینی که بتوانند در موقعیت‌های زمانی و مکانی مختلف جریان یابند، احکام ثابت و احکامی که جنبه موقتی داشته و یا با اختلاف طرز زندگی، تحول پیدا می‌کنند، احکام متغیر هستند. مساله ثابت و متغیر در نظام حقوقی و کیفری ایران از آن جهت اهمیت دارد که بررسی تاریخ تحولات قوانین، تحول متناسب با نیازهای افراد و جامعه را نشان نمی‌دهد. هنوز بانک‌ها با معضلی به نام ربا که در موردش آرای فقهی و قوانین مختلف وجود دارد، دست و پنجه نرم می‌کنند. ثابت‌انگاری قوانین، مانع پویایی حقوق می‌شود. جهت ممانعت از چنین وضعیتی، ضروری است با بررسی زمینه‌های موثر در شکل‌گیری قوانین، من‌جمله زمینه تاریخی آن‌ها، به این سوال پاسخ داده شود که تاثیر اخلاق عرب پیش از اسلام در شکل‌گیری قواعد کیفری چیست؟

    مواد و روش‌ها

     این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه ای، مبانی ثابت‌انگاران را مورد نقد و بررسی قرار داده و در تبیین جایگاه زمینه تاریخی صدور احکام کیفری کوشیده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ ها

     اهتمام یکسویه موجود، به ظواهر کتاب و سنت در تنظیم مجازات‌ها (ثابت‌انگاری)، و بی‌توجهی به تاریخ عصر نزول، به یقین از اسباب فروکاست محتوایی نظام کیفری موجود است. این مبنا از نظر عقلا موجه نبوده، باعث تحمیل احکام کیفری متناسب یک عصر بر سایر اعصار می‌شود.

    نتیجه‌ گیری

     رژیم حقوقی پیش از اسلام حاوی برخی «ملاحظات اخلاقی» منطبق با اخلاق آزادمنشانه عرب قدیم و گاهی استثمار جاهلی است که وضعیت قوانین مرتبط با ربا، ضمان عاقله، دیه یک صد شتر و مسایلی از این دست، را تشکیل داده است و نباید در همان حد ثابت بماند تا اصول مهم کیفری نظیر اصل شخصی‌بودن مجازات، اصل تناسب جرم و مجازات، اصل توجیه عقلانی و اخلاقی مجازات، مغفول شود.

    کلیدواژگان: ثابت و متغیر، نظام کیفری ایران، عرف و اخلاق جاهلی
  • قدرت نیاصادق، سید حمید حسینی، منوچهر وکیلیان صفحات 35-52
    زمینه و هدف

    انسان موجودی است که تربیت در زندگی او نقش ویژه‌ای دارد و بر این اساس، در جهان امروز، مساله آموزش، مساله‌ای کلیدی به شمار می رود. بخش مهمی از آموزش در جهان توسعه‌یافته، صرف آن می‌شود که نظام‌های آموزشی، افرادی مستقل و البته متعامل با دیگران، انعطاف‌پذیر و باورمند به کار جمعی تربیت کنند. این مطالعه با هدف تبیین ملزومات تربیت فرزند و ایجاد استقلال در او با رویکردی تطبیقی تلفیقی، از منظر آموزه های دینی و روانشناسی انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

     ‌روش تحقیق حاضر به صورت توصیفی تحلیلی است و جمع‏آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات انجام پذیرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمامی مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن اهتمام به اصالت متون، صداقت و امانتداری لحاظ گردیده است.

    یافته‌ ها

     یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که در سبک‌های تربیتی مبتنی بر روان‌شناسی، حق نظارت بر تربیت فرزندان متعلق به والدین است. این در حالی است که در سبک مسوولانه مبتنی بر آموزه های دینی، این حق از آن خداوند می‌باشد و اعتقاد پدر و مادر بر این است که اولاد ودیعه‌ای نزد آن‌ها هستند که مسوولیت مراقبت و پرورش ایشان با آن‌هاست و در پیشگاه خداوند ملزم به پاسخگویی در مورد عملکرد خود هستند و همین اعتقاد به وجود عقوبت در صورت تخطی از دستورات الهی، برای آن‌ها التزام درونی ایجاد می‌کند.

    نتیجه‌ گیری

    پدر و مادر مسوول‌محور، با مبنا قراردادن توحید، فرزندان خویش را به نگریستن و تفکر در آفریده‌های خداوند دعوت می‌کنند. خواسته آن‌ها از فرزندشان این است که ارتباط محکمی با خداوند داشته باشند و دایم ذکر او را در ضمیر و سرلوحه مسیر زندگی خود نگاه دارند و برای او همتایی قرار ندهند.

    کلیدواژگان: روان شناسی کودک، آموزه های اسلامی، تربیت، استقلال فرزند
  • اکرم فاضلی بیابانکی، محسن احتشامی نیا، عبدالمجید طالب تاش صفحات 53-68
    زمینه و هدف

    قرآن کریم دو واژه «جلابیب» و «خمر» را به عنوان مصداق‌های پوشش برای بانوان یاد کرده است. حضور این واژگان در آیات قرآن نشان می‌دهد جامعه عرب با این پوشش ها بیگانه نبوده و از آن‌ها به عنوان وسیله‌ای برای پوشش استفاده می کرده است؛ هرچند حجاب آنان بیشتر جنبه فطری داشته است تا اعتقادی. در این مطالعه پوشش زنان و الزامات آن با نظرداشت اصل کرامت، مورد بررسی قرار گرفته است.   

    مواد و روش‌ها

    مطالعه حاضر از حیث نوع تحقیق، نظری و از حیث روش، توصیفی- تحلیلی است. همچنین شیوه گردآوری اطلاعات، به صورت کتابخانه ای (اسنادی) است که ضمن مراجعه به کتب و مقالات مربوطه، انجام یافته است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمامی مراحل نگارش تحقیق حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ ها

    «خمار» پوششی برای سر و موها است که طبق آیه 31 سوره نور خدای تعالی فرمود، به وسیله آن فروج سینه را بپوشانید. دلیل دیگر برای پوشش سر این است که مو، جزیی از زینت زن محسوب می‌شود و پوشش زینت لازم است، اما به نظر می‌رسد که «جلباب» نوعی پوشش استحبابی است.

    نتیجه‌ گیری

     خدای تعالی شان و منزلت والایی برای بانوان قایل است و همه این مقامات و کرامات یک بانو را در حفظ عفاف او می‌داند. به نظر می‌رسد اگر حکمی جهت پوشش و حجاب خاص داده شده، در همین راستا از اهمیت والایی برخوردار است. بنابراین آنچه از درجه اهمیت بالاتری نسبت به حجاب برخوردار و نشانه وجود ملکه عفاف است، عدم تبرج در بانوان است. لذا نمی‌توان ادعا کرد کسی که پوششی مانند خمار یا جلباب ندارد، عفیف نیست و کرامت ندارد.

    کلیدواژگان: حجاب، جلباب، خمار، کرامت انسانی، کرامت ذاتی
  • محمد عبدالملکی، سید محمد هاشمی، علی اکبر گرجی ازندریانی صفحات 69-79
    زمینه و هدف

    دفاتر ثبت اسناد رسمی از جمله نهادهای موثر در جوامع معاصر هستند که تنظیم روابط افراد و همچنین سازوکارهای معتبر حقوقی و قانونی برای تامین بخش مهمی از ملزومات زندگی اجتماعی را فراهم می‌سازند. با توجه به گستردگی و نفوذ قابل توجه دفاتر ثبت اسناد رسمی بر روابط حقوقی افراد جامعه، پژوهش حاضر به بررسی جایگاه دفاتر اسناد رسمی در حوزه اخلاق عمومی می‌پردازد.

    مواد و روش‌ ها

     روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی است؛ بدین معنا که با غور و تفحص در شکل‌گیری، تغییر و تحولات تاریخی و حقوقی ثبت اسناد و املاک به تبیین نقش دفاتر اسناد رسمی در حوزه اخلاقی عمومی پرداخته می‌شود.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت گردیده است.

    یافته‌ ها

    نهادهای اجتماعی نظیر دفاتر اسناد رسمی دارای کارکرد موثری در زمینه‌های منفعت و خیر عمومی، خدمات عمومی، قضازدایی از ساحت جامعه، دفاع از حاکمیت قانون و شفافیت و همچنین ارایه خدمات بر مبنای روابط رسمی و بدون تبعیض هستند که از این جهت با اخلاق عمومی نیز پیوندی وثیق می یابند. به عبارتی دیگر در صورت انجام کارکردهای مذکور، دفاتر ثبت اسناد رسمی می‌توانند حوزه های مرتبط اخلاق عمومی جامعه را سامان ببخشند.

    نتیجه‌ گیری

    دفاتر اسناد رسمی به دلیل اهمیت اسناد مکتوب و رسمی، نقش برجسته ای در کاهش تنازعات، دعاوی و اختلافات قضایی و مآلا تامین امنیت در حوزه اخلاق عمومی، ایفا می‌نمایند. بر این مبنا، بایسته است که دفاتر ثبت اسناد رسمی به حوزه‌های قضایی و حقوقی ورود بیشتری داشته باشند و ضمن قضازدایی از ساحت جامعه، در کنار نهادهای دادگستری، خدمات خود را به اجتماع عرضه کنند. این امر هنگامی که مبتنی بر ارایه و پذیرش اسناد رسمی برای حل و فصل دعاوی و اختلافات است، می‌تواند کمک شایانی به حل مشکلات قبل از رجوع به نهادهای قضایی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ثبت، ثبت اسناد، اخلاق عمومی، روابط حقوقی
  • عباس امیری، محسن شکرچی زاده *، احمدرضا شکرچی زاده اصفهانی، غلامحسین مسعود صفحات 81-97
    زمینه و هدف

    فاصله دگرگونی و تحولات شگرف یافته‌های علمی در جهان، با عنوان انقلاب صنعتی رو به کاهش است و با همبستگی عمیق‌تر در بخش‌های سایبری و بیولوژیکی، انقلاب صنعتی چهارم نیز در اوج تحولات خود قرار گرفته است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به دنبال درک این همبستگی رو به افزایش و پیامدهای آن، تلاش می‌کند تا با بررسی تهدیدها علیه امنیت در بخش بیوسایبری، تبدیل فضای سایبر به عنوان بستری غیر قابل انکار در بخش‌های مختلف علوم بیولوژیکی، این وضعیت در حال وابستگی روزافزون را به عنوان یک چالش جدی در مسیر علم و فناوری در اوج قله انقلاب صنعتی چهارم معرفی کند.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری است؛ ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات، صورت گرفته است. ملاحظات اخلاقی: در انجام پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، اصول صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    با واردشدن رایانه در عرصه اطلاعات و پیشرفت قابل تحسین در بخش هوش مصنوعی، به همان اندازه که نگهداری و پردازش اطلاعات آسان شده، سرقت اطلاعات و سوءاستفاده از آن نیز تسهیل شده است. نفوذ یا دسترسی غیر مجاز توسط هکر‌ها که با اهداف گوناگونی صورت می‌پذیرد، حاکی از این واقعیت است که آسیب‌پذیری‌ها و قابلیت بروز آن بسیار زیاد بوده و عنوان کشورهای برنده و بازنده در بعد علوم بیوسایبری با توجه به میزان توانایی در حفاظت از چنین داده‌هایی در آینده‌ای نه‌چندان دور به واقعیت بدل خواهد شد.

    نتیجه‌گیری

    تهدیدات و جرایم بیوسایبری می‌تواند نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای در زیرساخت‌های حیاتی هر جامعه داشته باشد. جرایم بیوسایبری به مثابه تهدیدهایی جدی در تقابل با نظم اجتماع و یا بالفعل در این بخش، تلقی می شوند. لذا امنیت بیوسایبری با حفظ امنیت بین فناوری‌های جدید بیولوژیکی مانند زیست‌شناسی مصنوعی و نیز DNA و فضای سایبری، از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: امنیت بیوسایبری، انقلاب صنعتی چهارم، تهدیدات بیوسایبری، زیست شناسی مصنوعی، هوش مصنوعی
  • فرزاد علیزاده، اصغر عباسی *، مهدی اسماعیلی صفحات 99-115
    زمینه و هدف

    اصل فردی‌کردن مجازات‌ها به عنوان یکی از اصول مبنایی نظام‌های حقوق کیفری محسوب می‌شود که ارتباط بسیار نزدیکی با حقوق بنیادین بشری دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اصل فردی‌کردن در ارتباط با فرآیند کیفری مربوط به اطفال و نوجوانان است.

    مواد و روش‌ها

    تحقیق حاضر از حیث نوع، نظری است؛ ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این پژوهش، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که اسناد غیر الزام‌آور ملل متحد، به دلیل انعطاف‌پذیری بالا و الهام‌گرفتن از هنجارها و اصول حقوق بشر بین‌المللی، از نظر محتوایی، هماهنگی زیادی با ساختارها و هنجارهای نظام‌های داخلی دارند.

    نتیجه‌گیری

    اسناد غیر الزام‌آور سازمان ملل متحد در ارتباط با اطفال و نوجوانان زندانی در یک دید کلی تلاش می‌کنند تا از نقض قانون توسط اطفال و نوجوانان در آتیه پیشگیری به عمل آورند. همچنین نحوه برخورد با اطفال و نوجوانان متهم یا مظنون به نقض قانون را بهبود بخشیده و ارتقا دهند و در نهایت با حمایت از اطفال و نوجوانان محروم از آزادی، مانع از تقویت روحیه پرخاشگری و بزه‌کاری در آنان شده، تا به واسطه آن کودکان اصلاح و به آغوش جامعه و خانواده خویش بازگردند.

    کلیدواژگان: اصل فردی کردن، فرآیند کیفری، اطفال، حقوق نرم
  • مونا سمندی جانیان، منصور عطاشنه *، محمد صادقی صفحات 117-135
    زمینه و هدف

    توسعه پایدار، مطالبه ای جهان‌شمول جهت تغییر اساسی و مثبت در حیات بشر است و از سویی اصل آزادی در بهره‌برداری و حاکمیت دایمی دولت‌ها بر منابع طبیعی‌شان به عنوان یک اصل حقوقی لازم‌الاجرا محترم شمرده می‌شود، اما تمایل به بهره‌برداری از این منابع و توسعه شتابان، شکافی عمیق میان منافع نسل حاضر بشر و نسل آتی ایجاد کرده است که موضوع عدالت را فرای نسل حاضر کرده است.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از حیث نوع، نظری است و ‌روش آن به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد. همچنین، روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این تحقیق، اصول مربوطه به اخلاق در پژوهش و به ویژه امانتداری در استناد به متون و ارجاعات مقاله، رعایت شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد، عدالت بین نسلی ایجاب می‌کند که توسعه نباید از حساب منابع آیندگان باشد و لازم است توازن و تعادلی میان منافع بین نسلی لحاظ شود. در همین راستا، الگوی توسعه پایدار در جهت توزیع منابع بین نسلی در ادبیات نویسندگان حقوق و سیاست به عنوان یک الگوی مطلوب مطرح شده است.

    نتیجه‌گیری

    موافقت‌نامه‌های تجاری به طور کلی می‌توانند هماهنگی استانداردهای زیست‌محیطی را ارتقا دهند و سیاست‌ها را به سوی یارانه‌های زیست‌محیطی و معیارهای تجاری و مالی مربوط به محیط زیست سوق دهند. به رغم اینکه سیستم تجارت چندجانبه استفاده از استانداردهای بین‌المللی را تشویق می‌کند و سطوح بالاتری از حفظ محیط زیست را امکان‌پذیر می‌سازد، باید در نظر داشت که آزادسازی و رقابت بیشتر، استانداردهای زیست‌محیطی را تنزل ندهد.

  • امیرمسعود فاطمیان، علیرضا حسنی*، امیر خواجه زاده صفحات 137-156
    زمینه و هدف

    در این مقاله با بررسی آیین دادرسی ثبتی هیات‌های موضوع قانون الحاق موادی به قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب 1388 در پرتو اصول دادرسی عادلانه، میزان کارایی و اثربخشی این مرجع اداری اختصاصی و موارد نقصان آن جهت اصلاح توسط قانونگذار تبیین می‌گردد.

    مواد و روش‌ها

    تحقیق حاضر، تحقیقی نظری است و ‌روش پرداختن به آن به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد. همچنین، روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است که ضمن مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در انجام پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، اصول اخلاقی صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    در ارتباط با اصول دادرسی منصفانه و عادلانه دو رویکرد متفاوت وجود دارد: 1 رویکرد حداقلی؛ 2 رویکرد حداکثری. مقصود از رویکرد حداقلی این است که صرفا دادگاه‌ها و مراجع حل و فصل اختلافات باید اصول دادرسی منصفانه و عادلانه را رعایت کنند، اما مقصود از رویکرد حداکثری این است که همه کارگزاران و ارکان حاکمیت باید در راستای ایفای نقشی که دارند‌ اصول مزبور را سرلوحه کار خود قرار دهند. در رویکرد حداکثری، نهادهای شبه‌قضایی مانند هیات‌های رسیدگی به اختلافات ثبت نیز باید اصول دادرسی منصفانه و عادلانه را در رویه خود اعمال کنند.

    نتیجه‌گیری

    هیات‌های رسیدگی به اختلافات ثبتی برای آنکه بتوانند در مقام ایفای نقش ذاتی، به معنای حقیقی کلمه رفع اختلاف نمایند، باید واجد آیین دادرسی مدونی باشند. خلاصه‌نمودن روند رسیدگی هیات‌ها به آیین‌نامه اجرایی مصوب، موجب گردیده است هیات‌ها از ورود به اختلاف حذر نموده و رسیدگی به اختلاف را وظیفه مراجع قضایی بدانند که پس از صدور رای و وصول اعتراض از اشخاص، متصور است.

    کلیدواژگان: دادرسی عادلانه، هیات حل اختلاف، اسناد مالکیت روستایی، آیین دادرسی فراملی
  • محمداسماعیل لطفی دیبا، سید خدایار مرتضوی *، سید مصطفی تقوی مقدم صفحات 157-169
    زمینه و هدف

    عوامل متعددی بر شکل‌گیری اخلاق زیستی مطلوب در خانواده نقش دارند که از جمله مهم‌ترین آنان، حقوق و تکالیف اعضای خانواده از جمله زن و شوهر به عنوان اساس نظام خانواده است. با توجه به اهمیت ارتباط حق و تکلیف و شکل‌گیری اخلاق زیستی مطلوب، پژوهش حاضر به بررسی این مهم از منظر مرتضی مطهری پرداخته است.

    مواد و روش‌ها

    با توجه به ماهیت نظری و کیفی موضوع این مقاله، روش مورد استفاده تلفیقی توامان از دو روش متن‌گرایی و زمینه‌گرایی است که طی آن هم بر متون و فهم معنای آن ها تمرکز می شود و هم شرایط تاریخی و بستر سیاسی تالیف این متون و نیز تحولات فکری و اجتماعی زمانه مولف بررسی می شود. اطلاعات نیز به شیوه اسنادی و از طریق فیش برداری گردآوری می شود.

    ملاحظات اخلاقی

    اصول مرتبط با اخلاق در پژوهش و به ویژه امانتداری در استناد به متون و ارجاعات مقاله، رعایت گردیده است.

    یافته‌ها

    در آثار مطهری، الگوی اخلاق زیستی مطلوب در خانواده بر مبنای احترام به حقوق و تکالیفی است مبتنی بر استعداد فطری و توانایی اکتسابی و همچنین حاکم شدن حسن معاشرت (عاشروهن بالمعروف). همچنین، مبنا بودن اصل تساوی به معنای درک تفاوتهای فردی، وفاداری و از خودگذشتگی در خانواده و فراهم ساختن اسباب لازم برای تربیت فرزندان صالح و نیکو از جمله ابعاد اخلاق زیستی مطلوب در نظام خانواده هستند.

    نتیجه‌گیری

    الگوی نظام اخلاقی خانواده از نظر مطهری مبتنی بر نفی رویکرد مادی‌گرایانه در انجام حقوق و تکالیف، پذیرش تفاوت‌ها به عنوان عاملی برای شناسایی حقوق و تکالیف، توجه به تفاوت‌های فردی، پذیرش اختلافات فطری و توانایی‌های اکتسابی انسان‌ها به عنوان اصلی مکمل و پیشران در نظام خانواده و همچنین تعبیر هدیه‌گونه از مهریه است. در الگوی اخلاق زیستی در خانواده از نظر مطهری، حتی به جزیی‌ترین امور از جمله اشتغال زنان، آرایش و معطربودن و گفتار و کلام زوجین نیز توجه خاصی نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: حق، تکلیف، اخلاق زیستی، خانواده، مطهری
  • سید حمیدرضا احمدی زاده، فیروز محمودی جانکی *، مهدی شیدائیان صفحات 175-184
    زمینه و هدف

    اعمال صرف موازین قانونی بر مبنای اجرای عدالت امری مطلوب است، اما در شرایط خاص که نشات‌گرفته از شرایط محیطی یا شخصی می‌باشد، اجرای عدالت می‌تواند منجر به نتایج خشک و غیر قابل اقناع برای وجدان فردی و جمعی گردد. در این‌گونه موارد اعمال قاعده انصاف به ویژه از نوع انصاف تصحیحی می‌تواند موجب تلطیف اجرای عدالت گردد. بر همین اساس پژوهش حاضر درصدد است تا توجیه اخلاقی استفاده از قاعده انصاف را در محکومیت‌های کیفری مورد بحث قرار دهد.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر از نوع نظری است و روش مطالعه نیز توصیفی تحلیلی می باشد. روش انجام تحقیق، کتابخانه ای است و با استناد به منابع اسنادی و کتابخانه‌ای با محوریت منابع حقوقی و فقهی، نسبت به بررسی موضوع اقدام شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در انجام مراحل مختلف پژوهش حاضر، اصول اخلاقی و علمی، از جمله استناد به منابع علمی و امانتداری، رعایت شده است.

    یافته‌ها

    در مورد برخی جرایم کیفری که محکومیت‌های کیفری نیز به دنبال دارند، اگرچه از نظر قانون، این کیفرها عادلانه محسوب می‌شوند، اما از نظر وجدان عمومی و یا نیات محکومان، ممکن است چندان قابل پذیرش نباشند. درک شرایط رخ‌دادن اعمال مجرمانه، تفکیک میان عامدانه و یا سهوی‌بودن اعمال مجرمانه، توجه به وجدان عمومی در زمینه پذیرش و یا عدم پذیرش محکومیت‌ها، از جمله مواردی است که اصل انصاف را به عنوان پشتوانه‌ای برای تحقق عدالت مطرح می‌سازد.

    نتیجه‌گیری

    قاعده انصاف در تلاش است تا محکومیت‌های کیفری را با وجدان انسانی و عمومی سازگار نماید و با درک شرایط و بسترهای انجام جرم، تفکیکی میان جرایم، ایجاد نماید. علاوه بر این، ثمره به کارگیری انصاف، ترویج بخشش، از خودگذشتگی و تفاهم طرفین دعوا، فراهم‌کردن شرایط برای مشارکت میان محکوم له و محکوم‌علیه و همچنین ایجاد فضایی منعطف برای قضاوت عادلانه‌تر در امور کیفری است. بنابراین نقطه ثقل قاعده انصاف در محکومیت‌های کیفری معطوف به رعایت حقوق افراد، منافع عمومی و جلوگیری از تضییع حقوق افراد است.

    کلیدواژگان: اخلاق، انصاف، محکومیت کیفری، حقوق افراد
  • علی قلی زاده، امرالله نیکومنش، علی بهرامی نژادمغویه صفحات 181-190
    زمینه و هدف

    تحصیل تابعیت یکی از موضوعات حقوقی و سیاسی پراهمیت در جوامع معاصر است که نگرش‌های مختلفی نسبت به آن از ابعاد گوناگون، وجود دارد. در این راستا، هرچند نگرش‌های حقوق موضوعه و فقه اسلامی دو نگرش متفاوت هستند، اما یافتن نقاط اخلاقی مشترک در تحصیل تابعیت تا حدود زیادی می‌تواند میان نگرش فقهی و حقوقی سازش ایجاد کند.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر درصدد است بر اساس روش توصیفی کتابخانه‌ای با ارایه تلفیقی از مبانی عقیدتی و مادی، به بررسی مفهوم تابعیت از منظر فقهی حقوقی بپردازد.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ ها

     فقه اسلامی، هرچند تحصیل تابعیت را بر دو پایه اعتقاد و عضویت در حکومت اسلامی (پیمان) مورد توجه قرار می‌دهد، اما از جهت توجه به اصول تحصیل تابعیت در حقوق موضوعه که بر خاک (محل تولد) و خون (نسبت) تاکید می‌کنند، رویکرد اخلاقی مشابهی اتخاذ می‌کند. بنابراین آنچه در حقوق موضوعه در نزد کشورهای مختلف و حقوق داخلی ایران درباره تابعیت اتخاذ می‌شود، سازگاری بالایی با رویکرد فقهی دارد.

    نتیجه‌ گیری

    آنچه از نظر اخلاقی در فقه اسلامی و حقوق موضوعه به چشم می‌خورد، تلاش برای از بین‌بردن و به حداقل‌رساندن تابعیت مضاعف است. همچنین اصول و مبانی فقهی، از جمله اعطای حقوق شهروندی به غیر مسلمانان قابل تسری به حقوق بی‌تابعیت‌ها است و از این جهت در فقه اسلامی، نگرش اخلاقی سازنده‌ای نسبت به کاهش و از بین‌بردن بی‌تابعیتی وجود دارد. در مجموع، تلاش برای کمک به بی‌تابعیت‌ها به دلیل بروز مسایلی نظیر جنگ، قحطی و آشوب داخلی کشورها و همچنین مقابله با ترویج تابعیت مضاعف به دلیل تکالیف شهروندی دشوار از جمله اصول اخلاقی ریشه دوانده در حقوق موضوعه و حقوق بین‌المللی و فقه اسلامی است.

    کلیدواژگان: تابیعت، فقه اسلامی، حقوق موضوعه، اشتراک اخلاقی
  • سید محمود حسینی، علی پورمنوچهری، جمشید معصومی صفحات 191-201
    زمینه و هدف

    اخلاق زیستی مطلوب از اهداف هر نظام سیاسی و اجتماعی است که به عنوان شاکله زندگی مسالمت‌آمیز و عادلانه در نظر گرفته می‌شود. این رویکرد در دین اسلام و نظام اسلامی نیز برجسته است. با این حال، عوامل مختلفی از جمله اعتماد عمومی در تحقق اخلاق زیستی مطلوب در چارچوب نظام اسلامی اثرگذار هستند که پژوهش حاضر به این مباحث می‌پردازد و درصدد است تا نشان دهد که عناصر اعتماد عمومی از چه راه‌هایی می‌توانند منجر به تحقق اخلاق زیستی مطلوب در نظام اسلامی شوند.

    مواد و روش‌ها

     روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی است که با غور و تفحص در اطلاعات کتب، متون تاریخی و دینی، آیات و روایات و همچنین پژوهش‌های مرتبط نسبت به گردآوری داده ها و تحلیل موضوع اقدام شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصول متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ ها

     وفای به عهد، امر به معروف و نهی از منکر، مسوولیت‌پذیری، انتقادپذیری و انتقادگری و همچنین حاکمیت قانون از جمله ارزش‌های اخلاقی است که در سایه اعتماد عمومی در جامعه رشد کرده و زمینه را برای تحقق اخلاق زیستی مطلوب فراهم می‌آورند. وفای به عهد در عمل به وعده‌ها و توافقات مردم و نظام اسلامی، امر به معروف و نهی از منکر در تلاش برای برقراری ارزش‌های اخلاقی و زدودن رذیلت‌ها، مسوولیت‌پذیری به معنای انجام تکالیف برای سامان‌بخشی به زندگی سیاسی و اجتماعی و حاکمیت قانون، در عمل بر مبنای دستورات شرع جلوه‌گر می‌شوند که خود زمینه تحقق اخلاق زیستی مطلوب در نظام اسلامی محسوب می‌شوند.

    نتیجه‌ گیری

    اعتماد عمومی هم به صورت عمودی (رابطه میان شهروندان و نظام سیاسی) و هم به صورت افقی (رابطه میان شهروندان با یکدیگر) باعث شکل‌گیری ارزش‌های اخلاقی و انسانی برای تحقق اخلاق زیستی مطلوب در نظام اسلامی می‌گردد. ارزش‌های وفاداری، صداقت، مسوولیت‌پذیری، پیروی از قانون، و عمل به تکالیف و دستورات شرعی و قانونی در صورتی در نظام اسلامی متحقق می‌شوند که اعتماد میان مردم با یکدیگر و اعتماد آنان نسبت به نظام سیاسی حاصل شده باشد. بنابراین اعتماد عمومی، پیش‌زمینه و پیش‌برنده ارزش‌های اخلاقی در جامعه اسلامی است.

    کلیدواژگان: اعتماد عمومی، اخلاق زیستی، نظام اسلامی، اخلاق اسلامی
  • مرتضی الیاس پور، اسماعیل حسن پور قروقچی، وحید مکی زاده صفحات 203-225
    زمینه و هدف

    تجارت خارجی به عنوان پیونددهنده بخش‌های مختلف اقتصاد، از اهمیت کلیدی و راهبردی در اقتصاد کلان هر کشور برخوردار است و در مفهومی وسیع‌تر، بین بخش‌های تولید مصرف و صادرات –واردات، ارتباطی منطقی ایجاد نموده و تعادل عرضه و تقاضای کالاها و خدمات را برقرار می‌‌سازد. این مطالعه با هدف شناسایی موانع اخلاقی صادرات محصولات پتروشیمی و ارایه الگوی توسعه صادرات به انجام رسیده است.

    مواد و روش‌ها

    روشی که در این تحقیق مورد استفاده قرار می‌گیرد، روش تحقیق آمیخته است. روش تحقیق آمیخته، ترکیبی از روش‌های کمی و کیفی است.

    ملاحظات اخلاقی

    در انجام این تحقیق، ضمن توجه به صحت متون، اصول صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

     روایی مصاحبه با استفاده از روش Kyusert و پایایی آن با بهره‌گیری از شاخص Kappa Cohen بررسی شده است. پس از تحلیل داده‌ها، روایی مصاحبه‌ها بر اساس میزان اهمیت عوامل شناسایی‌شده مطابق با نظر پنج نفر از خبرگان آگاه به موضوع پژوهش مورد تایید قرار گرفت. همچنین مقدار شاخص Kappa Cohen برابر با 72/0 حاصل شده که نشان از مطلوبیت روایی و پایایی مصاحبه دارد.

    نتیجه‌ گیری

    با استناد به مقدار آماره تی در سطح اطمینان 95 درصد که بیشتر از 96/1 حاصل شده، می‌توان بیان داشت که تاثیر معنادار عوامل شناسایی‌شده بر صادرات محصولات پتروشیمی مورد تایید است. در گام بعد به منظور ارزیابی میزان و نحوه تاثیر هر یک از مقولات فرعی شناسایی‌شده در این مطالعه بر صادرات محصولات پتروشیمی از آزمون رگرسیون خطی چندگانه بهره برده شد که نتایج حاصل‌شده ضریب تعیین مدل برابر با 702/0 حاصل شده که نشان می‌‌دهد، متغیرهای مستقل این مطالعه به میزان تقریبی 71 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می‌‌نماید. با این حال، متغیرهای پژوهش به دو دسته کلی تقسیم می شوند: متغیرهایی که عدم رعایت آن ها به صورت مستقیم بر ایجاد موانع اخلاقی صادرات تاثیر دارند و متغیرهایی که عدم رعایت آن ها به صورت غیرمستقیم منتهی به ایجاد موانع اخلاق صادرات می شوند.

    کلیدواژگان: موانع اخلاقی، صادرات محصولات پتروشیمی، الگوی توسعه صادرات
  • مجید جلالی جلال آبادی، علیرضا خواجه گیر، محسن فهیم، سیدحسین واعظی صفحات 227-241
    زمینه و هدف

    قرارگرفتن در میدان شعوری یکی از شیوه‌های آرامش و سلامت‌زیستن است. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر میدان شعوری بر میزان اضطراب ناشی از شیوع 19-Covid انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

    طرح پژوهشی، آزمایشی و از نوع طرح پس‌آزمون دو گروهی بوده است. نمونه‌ها شامل دو گروه متشکل از هر گروه تعداد 25 نفر از بین1500 نفر که هر شب تحت تاثیر یا عدم تاثیر میدان شعوری در استان اصفهان در سال 1399 قرار گرفته بودند، به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش میزان دو گروه از تست اضطراب 21 سوالی بک استفاده شد و داده‌های پژوهش توسط شاخص آماری t مستقل، با استفاده از نرم‌افزار SPSS 26 تحلیل شد.

    ملاحظات اخلاقی

     اطلاعات راجع به دلایل تحقیق، محرمانگی و نحوه انجام تحقیق به افراد داده شد و مشارکت با رضایت آگاهانه انجام شد.

    یافته‌ها

     یافته‌های این تحقیق حاکی از تاثیر میدان شعوری بر میزان اضطراب بوده است و کسانی که در معرض میدان شعوری قرار گرفته بودند، دارای میانگین کمتری در نمره کلی اضطراب بودند. علاوه بر این معناداری آزمون t نشان‌دهنده تفاوت معنادار بین دو گروه بوده است.

    نتیجه‌گیری

    نتیجه حاکی از تفاوت معنادار بین گروه گواه با گروه آزمایش بوده است و تحلیل نتایج نشان‌دهنده میزان کمترین اضطراب در بین کسانی است که تحت تاثیر میدان شعوری قرار گرفته بودند. این مهم حاکی از ضرورت توسعه تحقیق و بکارگیری روش های درمانی مکمل در این حیطه است.

    کلیدواژگان: اضطراب، میدان شعوری، بیماری، Covid-19
  • سیدهادی فتحی، فرج الله براتی *، سیدحسام الدین حسینی صفحات 243-252
    زمینه و هدف

     وصیت عملی حقوقی است که به موجب آن شخص وصیت‌کننده، برای بعد از فوت خود مالی را به دیگری تملیک می‌نماید یا شخصی را مامور انجام کاری می‌کند. بر این مبنا، وصیت به دو دسته وصیت تملیکی و عهدی تقسیم می‌شود. در وصیت تملیکی، شخص موصی، مالی را مجانا برای بعد از فوت خود به دیگری تملیک می‌کند. درباره ماهیت وصیت تملیکی در مذاهب فقهی، بحث و اختلاف نظر وجود دارد. برخی این عمل حقوقی را عقد و برخی آن‌ را ایقاع می‌خوانند.

    مواد و روش‌ها

     این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با بهره‌گیری از شیوه اسنادی و استفاده از ابزار فیش‌برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته‌ها

     یافته‌ها حاکی از این است که مطابق قول اکثر فقهای امامیه در فرض فوت موصی‌له قبل از رد یا قبولی وصیت، حق رد یا قبولی وصیت به ورثه موصی‌له به ارث می‌رسد. در مقابل، دیدگاه دیگر بین فوت موصی‌له قبل و بعد از فوت موصی قائل به تفکیک شده و معتقد است که در مورد نخست وصیت باطل بوده و در مورد اخیر، حق قبولی یا رد به ارث می‌رسد. اکثر فقهای اهل سنت قائل به این نظر هستند. برخی نیز بر این عقیده هستند که اگر قصد موصی وصیت به نفع شخص موصی‌له باشد، حق قبول یا رد به ورثه وی منتقل نمی‌شود، مگر اینکه اراده موصی بر انتقال حق قبول یا رد واقع شده باشد.

    نتیجه‌گیری

     در وصیت تملیکی مشهور فقها عقیده دارند که قبول موصی‌له قبل از وفات موصی دارای ارزش و اعتبار است و قبول مجدد موصی‌له پس از فوت موصی لزومی ندارد. اگر موصی‌له قبل از اعلان اراده خود فوت کند، قول مشهور، جانشینی ورثه موصی‌له است و از آنجا که حق قبول به نحو توزیعی است، می‌توانند وصیت را به نسبت سهم خود قبول یا رد کنند و سهم اعلی یا ادنی خود را ببرند.

    کلیدواژگان: وصیت، وصیت تملیکی، مذاهب خمسه
  • اکبر مختاری، علی بهرامی نژاد، سید رضا احسانپور صفحات 253-271
    زمینه و هدف

    آرای کیفری علاوه بر رسالت عدالت‌مداری و تلاش برای تحقق‌بخشیدن به آرمان‌های کلان نظام عدالت کیفری، تا حدودی در جستجوی تضمین و تحقق اصل اقناع‌کنندگی مردم و افکار عمومی جامعه نیز می‌باشند. برای آنکه بتوان از نفوذیابی این اصل که دارای مستندات و مبانی فقهی مسلم نیز می‌باشد، به کاربست نظام حقوقی جامعه سراغ گرفت، لازم است در حین صدور آرا یکسری استانداردها و شاخص‌های شکلی و ماهوی رعایت گردد تا مآلا امیدوار بود افکار عمومی جامعه با کیفیت و محتوا و منطق آرای اصداری در محاکم همراهی کنند.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری است؛ ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و جمع‏آوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات، صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    به منظور انجام پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    در شرایط و وضعیت کنونی نظام حقوقی ایران تحقق اصل اقناع‌کنندگی در مرحله صدور آرای کیفری با چالش‌های نظری و عملی عدیده‌ای مواجه است که بدون مرتفع‌سازی آن‌ها نمی‌توان امیدوار بود سطح رضایتمندی مردم از عملکرد مقامات قضایی در این مرحله، مطلوب و قابل توجه باشد. مشکلات و چالش‌هایی که برون‌رفت از آن‌ها مستلزم سیاستگذاری هدفمند و جامعی برای ارتقای سطح نظارت مردمی بر عملکرد دستگاه قضا، متعادل‌سازی رویه‌های قضایی عمومی در بستر سیاست اختیارات قضایی در جامعه و توجه به ملزومات منطقی و اجتماعی اصل رضایتمندی افکار عمومی می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

     نحوه تعیین مجازات و الگوی حاکم بر آن یکی از حساس‌ترین مسایل در دفاع از رویکرد سیاست جنایی قضایی جامعه یا مورد نقد قراردادن آن است. اساسا مردم و جامعه مدنی انتظار دارند مجازات‌های تعیین‌شده در آرای کیفری به نحوی باشند که به اخلاقیات، ارزش‌ها و توقعات آن‌ها توجه نماید. مجازات نباید و نمی‌تواند بدون توجه به فرهنگ و انتظارات جامعه مدنی تعیین شود.

    کلیدواژگان: اقناع کنندگی، افکار عمومی، فرایند دادرسی، چالش ها و راهکارها
  • سید حسین وقاری، غلامحسین مسعود، محسن شکرچی زاده صفحات 273-282
    زمینه و هدف

    سیاست جنایی پیشگیرانه به عنوان یکی از ابعاد سیاست جنایی بر جنبه‌های کیفری و غیر کیفری در خصوص پیشگیری از اعمال بزه‌کارانه و مجرمانه تاکید می‌کند. این سیاست هنگامی که در قبال خشونت علیه کودکان به کار گرفته می‌شود، می‌تواند صبغه اخلاقی نیز داشته باشد. پژوهش حاضر به دنبال بررسی مبانی اخلاقی سیاست جنایی پیشگیرانه در قبال خشونت علیه کودکان است.

    مواد و روش‌ها

     در پژوهش حاضر، از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. گردآوری مطالب نیز از طریق فیش‌برداری ضمن مراجعه به متون حقوقی و سایر اسناد و مقالات مرتبط انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

     سیاست جنایی پیشگیرانه با تمرکز بر اصول اخلاقی از جمله کرامت ذاتی انسان به طور عام و کودکان به طور خاص، کمک به آنان در شرایط خاص سنی و بیولوژیکی برای جلوگیری از ورود به محیط‌های بزه‌کاری و بزه‌دیدگی، جلوگیری از آسیب کودکان در زمان ارتکاب اعمال بزه‌کارانه و مجرمانه و پس از آن و توجه به مقلدبودن و الگوبرداری کودکان از رفتارهای بزه‌کارانه و مجرمانه، اقدامات جنایی پیشگیرانه را مد نظر قرار می‌دهد.

    نتیجه‌گیری

     راهکارهای اخلاقی برای کاربست سیاست جنایی پیشگیرانه جهت مقابله با خشونت علیه کودکان در حیطه غیر کیفری، شامل نفی اعمال بزه‌کارانه و خشونت‌آمیز در محیط خانواده، اصلاح رفتارهای اعضای خانواده، از جمله والدین، اصلاح محیط و مکان‌های آموزشی نظیر مدرسه و نهادهای آموزشی اثرگذار بر کودکان، تولید محتوای رسانه‌ای و فرهنگی برای کمک به کودکان جهت گزارش موارد بزه‌دیدگی و بزه‌کاری، ایجاد محیط صمیمانه و دوستانه برای وابستگی کودکان به اعضای خانواده می‌شود. در حیطه کیفری نیز به کارگیری سیاست جنایی افتراقی، جداساختن کودکان و بزرگسالان مجرم و بزه‌کار در محیط‌هایی نظیر دادگاه و دادسرا، تقویت رویکردهای جامعه‌گرایانه و تساهل در قبال اعمال مجرمانه کودکان با هدف اصلاح رفتارهای آنان از جمله رویکردهایی است که می‌تواند باعث پیشگیری از خشونت در قبال کودکان گردد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، پیشگیری، خشونت، کودکان، اخلاق
  • قدرت الله فقاهتی، غلامحسین مسعود، مسعود راعی، مسعود اخوان فرد صفحات 283-297
    زمینه و هدف

    مقام ریاست جمهوری به عنوان عالی‌ترین مقام اجرایی در کشور، از نظر اداری و اجرایی بیشترین حدود اختیارات را دارا می‌باشد. به هر میزان که حدود اختیارات افزایش یابد، خطرات ناشی از فساد و سوءاستفاده از قدرت نیز افزایش می‌یابد. در پژوهش حاضر هدف این است که سازوکار استیضاح به عنوان یک ابزار کنترل و مهار فساد با در نظرگرفتن عناصر حکومت قانون مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از حیث نوع، نظری است و ‌روش آن به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد. جمع‏آوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات، صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن پایبندی به اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    متغیرهای سیاسی دارای چارچوبی منعطف و سیال می‌باشند که هر کس می‌تواند بنا به سلیقه خود، تفسیر و قرایتی متفاوت از آن ارایه دهد. این ویژگی باعث می‌شود که اعمال حاکمیت قانون و به طور خاص جزمیت و شفافیت در فرایند استیضاح با چالش مواجه شود. به همین دلیل باید معیارهای مشخصی برای تشخیص متغیرهای سیاسی مانند عدم کفایت برای مدیریت، پیش‌بینی شود.

    نتیجه‌گیری

     با در نظرگرفتن نظام ریاستی به عنوان نظامی که شخص رییس‌جمهور در آن قدرتی فراتر از قدرت رییس‌جمهور در نظام نیمه‌ریاستی دارد، باید استیضاح رییس‌جمهور در نظام ریاستی نیازمند تحقیقات فراوان و گذراندن فرایندهای بسیاری از جانب پارلمان باشد، اما در نظام نیمه‌ریاستی مدل جمهوری اسلامی به دلیل تقسیم قدرت میان رییس‌جمهور و مقام رهبری، استیضاح رییس‌جمهور ضمن بیانات نمایندگان و رای آن‌ها مبنی بر این امر، میسر است.

    کلیدواژگان: آمریکا، ایران، استیضاح، ریاست جمهوری، حاکمیت قانون
  • سید روح الله مصطفی نژاد موسوی، صادق سلیمی، کارن روحانی صفحات 299-316
    زمینه و هدف

    با پیشی‌گرفتن مداخلات انسان از توان بازسازی طبیعی، اثرات نامطلوب آن نمایان شد. شواهد این اثرات مخرب به نحوی است که هر کس با مقایسه محیط فعلی با گذشته به خوبی آن را درک می‌کند. افزایش تغییر کاربری و تصرف غیر قانونی زمین‌های دولتی و عمومی در چند دهه اخیر در ایران، علیرغم وجود قوانین و مقررات در این زمینه و فعالیت سازمان‌های اجرایی و قضایی مختلف برای مقابله با این پدیده، یکی از معضلات اساسی کشور ما است.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری است، ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد و جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ ای و ضمن مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    نحوه تشخیص ماهیت و نوع اراضی در منظومه سیاست جنایی ایران از انسجام کافی برخوردار نبوده و تعریف مشخصی برای متولیان و حتی شرایط مجریان آن در قوانین بیان نشده است که این خود موجب ضعف شدید آرای تشخیصی و به تبع آن موجب نقض راحت آن‌ها در مراجع قضایی می‌گردد.

    نتیجه‌گیری

     قانونگذار ایرانی به علل وقوع جرم تغییر غیرمجاز کاربری اراضی توجه بایسته نداشته است. این موضوع موجب شده است که زمین‌های زراعی که به عنوان حاصلخیزترین زمین‌ها شناخته می‌شوند، نتوانند با حفظ اصول عدالت بین نسلی برای نسل‌های آینده به ارمغان مانده و این شرایط زمینه نقض حق طبیعی آیندگان را فراهم ‌آورده است.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری، غیر مجاز، اراضی، سیاست جنایی، عدالت بین نسلی
  • محمدهادی شریفی، علی رفیعی مقدم، محمدحسین جعفری صفحات 317-329
    زمینه و هدف

    با مطالعه دقیق مبانی اخلاق اسلامی و آثار فقهی و حقوقی تبیین می‌گردد که در خصوص لزوم رعایت غبطه در غیر ولی قهری کمتر اختلافی وجود دارد؛ دیدگاه فقهای امامیه مبنی بر این است که پدر و جد پدری به عنوان اولیای قهری صغیر، سفیه و مجنون (که سفه و جنون آن‌ها متصل به زمان صغر باشد) معرفی شده‌‌اند. هرچند اخلاق اسلامی به لزوم غبطه به طور عموم پایبند است، لیکن در مورد مشروط‌بودن تصرفات پدر و جد پدری به لزوم رعایت غبطه اختلاف نظرها شدید است. به نظر می‌رسد بر اساس دستور قرآن کریم، فلسفه جعل ولایت در تصرف و اخلاق اسلامی، باید رعایت این شرط را برای همه اولیای تصرف الزامی دانست. هدف ما در این مقاله تبین جایگاه غبطه بر اساس آموزه‌های فقهی و با تاسی از اخلاق اسلامی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره‌گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش‌برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    ملاحظات اخلاقی

    موارد مربوط به اخلاق در پژوهش و نیز امانتداری در استناد به ارجاعات در مقاله رعایت گردیده است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها حاکی از این است که برخلاف فقه، قانون مدنی به صراحت ولی قهری را موظف به رعایت غبطه نموده است. ملاک شناخت غبطه و رعایت آن عرف و مرجع تشخیص آن، شخص ماذون در تصرف است، گرچه اثبات خلاف آن هم ممکن است و منجر به عزل اولیای تصرف، تبدیل ید امانی به ید غاصبانه، الزام به جبران خسارت و غیر نافذشدن معامله خواهد شد. در دعوای میان مولی‌علیه و اولیای تصرف مبنی بر عدم رعایت غبطه، مولی‌علیه باید بینه اقامه کند، وگرنه سخن اولیای تصرف مقدم است، زیرا امین شناخته می‌شوند.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس فقه امامیه و با تکیه بر اخلاق اسلامی، پدر و جد پدری باید رعایت غبطه مولی‌علیه را بنمایند. هرچند فقها به صراحت در خصوص مسوولیت غیر ولی قهری تعیین تکلیف نکرده‌اند، لیکن اخلاق اسلامی ایجاب می‌نماید که همه در این خصوص رعایت غبطه داشته باشند و در این زمینه دلالت اولویت نیز وجود دارد به گونه‌ای که چنانچه در موقعیتی ولی قهری لازم باشد رعایت غبطه نماید غیر ولی غیر قهری به طریق اولی باید رعایت غبطه را بنماید.

    کلیدواژگان: غبطه، فقه امامیه، اخلاق اسلامی
  • حسین پاپی، جواد نیک نژاد صفحات 331-345
    زمینه و هدف

    در خصوص مدیریت شرکت‌های سهامی بر مبنای نظر اکثریت، حقوق اقلیت، کمتر مورد توجه بوده است و در برخی موارد، مدیران شرکت از موقعیت خود سوءاستفاده می‌نمایند. در این راستا، لازم است راهکارهایی در جهت حمایت از سهامداران اقلیت پیش‌بینی شود. راهکارهای اقامه دعوای سهامداران به دو طریق کلی، به ترتیب به نام و از طرف شرکت سهامی و دیگری به نام و از طرف خود سهامدار می‌باشد. شناسایی نقایص متعدد در مقررات قانونی الزام‌آور در رابطه با حقوق اقلیت در حقوق ایران، به ویژه در زمینه‌های «افشا و شفافیت مالی»، «سیستم رای‌گیری» و «دعوای مشتق» از جمله اهداف پژوهش حاضر است.

    مواد و روش‌ها

     این تحقیق از نوع نظری است؛ ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و جمع‏آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‏ای و ضمن مراجعه به اسناد، کتب و مقالات، انجام گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    اعلام نشده است.

    یافته‌ها

     اقامه دعوای سهامدار به نام و از طرف شرکت که همان دعوای مشتق است، در جهت اداره مناسب شرکت و حمایت از شرکت سهامی در برابر تخلفاتی است که مدیران در انجام وظایف خویش در برابر شرکت تعهد نموده‌اند. ماده 276 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت 1347 که به امکان اقامه دعوای مشتق اشاره دارد، طرح دعوای مشتق را صرفا علیه اشخاص مذکور در ماده 276 قانون مزبور ممکن می‌داند؛ همچنین به عنوان راهکار دوم سهامدار می‌تواند علیه هر شخص حقیقی یا حقوقی و از هر دو جنبه حقوقی و کیفری اقامه دعوی نماید، برخلاف دعوی مشتق که فقط از جنبه حقوقی می‌تواند اقامه ‌گردد.

    نتیجه‌گیری

     در حقوق فرانسه و ایران، با اتکاء به هنجارهای اخلاقی تجارت، سهامداران می‌توانند به وسیله نهاد دعوی مشتق به نام و از طرف شرکت در جهت منافع شرکت اقدام به طرح دعوی نمایند. با وجود آنکه از تدقیق در برخی مقررات داخلی می‌توان حقوق حداقلی را برای اقلیت سهامداران در شرکت‌های سهامی شناسایی کرد، اما سکوت قوانین رایج، عدم الزام‌آوری قانونی برخی تشریفات و عدم پویایی رویه قضایی در این خصوص سبب شده است که حقوق اقلیت، کمتر مورد توجه قرار گیرد و گاه تحت‌الشعاع سوءرفتارهای مدیران و سهامداران اکثریت باشد.

    کلیدواژگان: حقوق اقلیت، شرکت سهامی، سهامداران شرکت، حقوق ایران، حقوق فرانسه
  • حسن مهدوی ‏فر، سید عسکری حسینی مقدم، عباس عرب خزائلی صفحات 347-363
    زمینه و هدف

    با دقت در قواعد بنیانی حاکم بر کیفرها، به راحتی می‌توان فهمید که اسلام با توجه به مصلحت‌های جامعه، بر اساس کرامت به شخصیت بزه‌کار نیز توجه خاصی داشته است؛ در پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که اصل کرامت انسانی چه نقشی در به کارگیری مجازات‌های جایگزین حبس دارد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری است، ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

     در نگارش پژوهش حاضر، ضمن توجه به اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    چالش‌های مجازات حبس برای افراد انسانی فقط از جنبه ماهیت آن و تعارض با حق آزادی که جلوه اصل کرامت انسانی است، نخواهد بود، بلکه تبعات مختلفی برای کیفر حبس وجود دارد که تبعات مزبور نیز به نوبه خود، می تواند زمینه نقض کرامت انسانی را فراهم آورد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به اینکه کرامت ذاتی انسان قابل سلب نمی‌باشد، اصل بر این است که آثار آن از جمله آزادی‌های انسان نیز قابل سلب نباشد. به بیان ساده‌تر، سلب آزادی انسان‌ها حتی در ارتباط با مجازات‌ها یک امر استثنایی و خلاف اصل می‌باشد، در نتیجه در راستای اعمال مجازات در مواردی که شارع صراحتا و در قالب حدود، مجازات حبس تعیین نکرده است، به نظر می‌رسد که قضات با در نظرگرفتن اصل کرامت و احترام به شخصیت انسانی باید مجازات‌های جایگزین حبس را مطمح نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، کرامت انسانی، مجازات، فقه، فقه امامیه، مجازات های جایگزین حبس
|
  • Ezatolah Khorshidi, Mohsen Shekarchizadeh, Razieh Ghasemi Kahriz Sangi Pages 7-22
    Background and Aim

    Today, despite significant ambiguities as well as fundamental criticisms of the privatization of prison sentences, the growing popularity of private or non-governmental institutions interfering with alternatives to imprisonment or social punishment can be seen. The cooperation of these non-governmental organizations is very evident in various ways, especially in American law, including towards vulnerable people such as children and adolescents. In Iranian criminal law, despite the negative attitude towards the privatization of prisons, the involvement of public institutions in social reform punishments can be considered in line with some teachings and some regulations emphasize this. In line with the fundamental question of the feasibility of such an approach, examples of social penalties in US criminal law and their contexts in Iran will be discussed.

    Materials and Methods

    This research is theoretical. The research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library, which was done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

    In order to organize this research, while respecting the originality of the texts, honesty and fidelity have been considered.   

    Findings

    It seems that the involvement of private non-governmental organizations as the implementer of some alternative correction responses, complying with moral norms, can at the same time strengthening the participatory policy and achieving the goals of social punishments by reducing the density of criminal cases and increasing their accuracy by attracting the cooperation of private sector experts.  

    Conclusion

    Incentives to generate income and profit from convicts, as well as some structural-executive challenges such as discrimination and violence can overshadow the effectiveness of private enforcement of social correction penalties. Therefore, strengthening monitoring, case and limited implementation combined with expression and periodic pathology of performance can prevent the emergence of such obstacles. In Iranian criminal law, this policy is at the beginning of the road and despite anticipating some aspects of it, many of its components and practical formalities have been silenced that indicating the need for more technical legislation in this regard.

    Keywords: Privatization, Alternative Punishments, Iranian Law, US Law
  • Ramin Poursaeid, Nariman Fakheri, Alireza Mehrafshan, Safiyollah Faghanpour Pages 23-34
    Background and Aim

    Rulings and laws that can take place in different time and place conditions are fixed rulings, and rulings that are temporary or differ by lifestyle, are variable. The fixed and variable issue in the Iranian legal and penal system is important because the study of the history of changes in laws does not show a change commensurate with the needs of individuals and society. Banks are still grappling with a dilemma called usury over jurisprudential opinions and various laws. The stability of laws prevents the dynamics of rights. To prevent such a situation, it is necessary to examine the effective context in the formation of laws, including their historical context, to answer the question of what is the impact of pre-Islamic Arab ethics in the formation of criminal law.

    Materials and Methods

    This article with a descriptive-analytical and library method reviewed the foundations of the conservatives and tried to explain the position of the historical context of sentencing.

    Ethical Considerations

    In order to organize this research, observing the originality of the texts, honesty and fidelity have been noticed.

    Findings

    One-sided concern for the appearance of the Book and Tradition in setting punishments (fixation), and disregard for the history of the age of revelation, is certainly one of the reasons for the reduction of the content of the existing penal system. This basis is not justified from a logical point of view; it imposes criminal punishments commensurate with one era on other eras.

    Conclusion

    The pre-Islamic legal regime contains some "moral considerations" consistent with the free-spirited morality of the ancient Arabs and sometimes ignorant exploitation, which constituted the status of laws related to Usury, the Guarantee of Wisdom, the Blood Money of One Hundred Camels, and cases like this. It should not remain constant so far the extent that important in criminal principles such as the principle of personal punishment, the principle of proportionality of crime and punishment, the principle of rational and moral justification of punishment, will be neglected.

    Keywords: Fixed, Variable, Iranian Penal System, Ignorant Custom, Ethics
  • Ghodrat Niasadegh, Sayed Hamid Hosseini, Manouchehr Vakilian Pages 35-52
    Background and Aim

    Mankind is an existing whose education has a special role in his life, and accordingly, in today's world, the issue of education is a key issue. An important part of education in the developed world is devoted to systems that train people who are independent and, of course, interact with others, flexible and believe in teamwork. The aim of this study was to explain the necessities of raising a child and creating independence in him with an integrated comparative approach from the perspective of religious teachings and psychology.

    Materials and Methods

    The method of the present research is descriptive-analytical and the collection of information was done in library method by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

     At all stages of this research, while observing the originality of the texts, honesty and fidelity have been considered.

    Findings

    The findings of the present study show that, in educational styles of psychology, the right to control the upbringing of children belongs to the parents. However, in a responsible style based on religious teachings, this right belongs to God, and the parents believe that they have children in their care so they are responsible for their care and upbringing and in the presence of God, they are required to answer for their actions. This belief in the existence of responsibility if they disobey the divine commands creates an inner obligation for them.

    Conclusion

    Responsible parents, based on monotheism, ask their children to think about God's creations. They want their child to have a strong relationship with God and to keep mentioning him in the heart and head of their life and not to associate anything with God.

    Keywords: Child Psychology, Islamic Teachings, Education, Child Independence
  • Akram Fazeli Biabanaki, Mohsen Ehteshaminia, Abdolmajid Talib Tash Pages 53-68
    Background and Aim

    The Holy Quran mentions the words "Jalabib" and "Khomor" as examples of clothing for women. The presence of these words in the verses of the Qur'an shows that the Arab community was no stranger to these words and used them as a means of covering, although their hijab had more natural than religious aspects. In this research, women's clothing and its requirements have been studied with regard to the principle of dignity.

    Materials and Methods

    The present study is theoretical in terms of research type and descriptive-analytical in terms of method. The method of collecting information is in the form of a library (documentary) one which has been done while referring to the relevant books and articles.

    Ethical Considerations

     In order to organize this article, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    "Khimar" is a covering for the head and hair, according to verse 31 of Surah Noor, the Almighty God said; use it to cover the chest slits. Another reason for wearing the head is that hair is a part of a woman's adornment and covering the adornment is necessary. But it seems that "Jilbab" is a kind of just recommended cover.

    Conclusion

    God Almighty gives great dignity to women and considers all these authorities and honors of a lady in maintaining her chastity. It seems that if a special order has been given for covering and hijab in this regard, it is of great importance. Therefore, what is more important than the hijab and is a sign of the existence of chastity is to avoid flaunting in women. Therefore, it cannot be claimed that a person who does not have a cover like a Khimar or a Jilbab is not chaste and has no dignity.

    Keywords: Hijab, Khimar, Jilbab, Human Dignity, Intrinsic Dignity
  • Mohammad Abdul Maleki, Seyed Mohammad Hashemi, AliAkbar Gorji Azandariani Pages 69-79
    Background and Aim

    Notaries are among the most influential institutions in contemporary societies which regulate the relations of individuals as well as valid legal mechanisms to provide an important part of the necessities of social life. Considering the extent and influence of notaries on the legal relations of individuals in the society, the present study examines the position of notaries in the field of public ethics.

    Materials and Methods

    The method used in this study is descriptive-analytical; In other words, by examining the formation, historical and legal developments of the registration of deeds and property, the role of notaries in the public moral field is explained.

    Ethical Considerations

     In all stages of this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Social institutions such as notaries have an influential function in the fields of common good, public services and dejudicialization from the community, defense of the rule of law and transparency, as well as providing services based on formal and non-discriminatory relations, which is why they are closely linked to public morality. In other words, if the above-mentioned functions are performed, notaries can organize the relevant field of public ethics of the society.

    Conclusion

    Due to the importance of written and official documents, notaries play a prominent role in reducing disputes, lawsuits and judicial problems, and thus provide security in the field of public ethics. Accordingly, notaries should have more access to the judiciary and legal field and, while dejudicialization from the community, along with the institutions of judiciary, offer their services to the community. This can be a great help in resolving problems before going to the judiciary when it is based on the submission and acceptance of official documents to resolve disputes.

    Keywords: Registration, Documents Registration, Public Ethics, Legal Relations
  • Abbas Amiri, Mohsen Shekarchizadeh*, AhmadReza Shekarchizadeh Esfahan, GholamHossein Masoud Pages 81-97
    Background and Aim

    The distance between the dramatic changes in scientific findings in the world, known as the Industrial Revolution, is decreasing, and with a deeper solidarity in the cyber and biological sectors, the Fourth Industrial Revolution is at the peak of its evolution. The present study with a descriptive-analytical method, in search of understanding this increasing correlation and its consequences, tries to examine security threats in the bio-cyber sector, turning cyberspace into an undeniable platform in various fields of biological sciences and introduce this increasingly dependent situation as a serious challenge to science and technology at the peak of the Fourth Industrial Revolution.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical. The method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles. Ethical Considerations: In order to organize this research, while respecting the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    With the advent of computers in the field of information and the admirable advancement in the field of artificial intelligence, as much as information storage and processing has become easier, information theft and misuse of data has also been facilitated. Unauthorized intrusion or access by hackers for various purposes indicates the fact that the vulnerabilities and the possibility of its occurrence are very high and the title of winning and losing governments in the field of bio-cyber according to the ability to protect such data will become a reality in the not too distant future.

    Conclusion

    Bio-Cyber threats and crimes can play a crucial role in the vital substructures of any society. Bio-cybercrime is considered as a serious threat to the social order in this sector. Therefore, bio-cyber security is of great importance while maintaining security between new biological technologies such as artificial biology as well as DNA and cyberspace.

    Keywords: Bio-CyberSecurity, TheFourthIndustrialRevolution, Bio-Cyber Threats, ArtificialBiology, ArtificialIntelligence
  • Farzad Alizadeh, Asghar Abbasi *, Mehdi Esmaili Pages 99-115
    Background and Aim

    The principle of individualization of punishments is considered as one of the basic principles of criminal law systems that are very closely related to fundamental human rights. The purpose of this study is to investigate the principle of individualization in relation to the criminal process related to children and adolescents.

    Materials and Methods

    This research is theoretical type; the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library, which was done by referring to documents, books and articles. Ethical Considerations: In this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The findings of the present study show that non-binding UN documents, due to their high flexibility and inspiration from international human rights norms and principles, are highly consistent with the structures and norms of domestic systems in terms of content.

    Conclusion

    Non-binding UN documents relating to children and adolescents in prison generally seek to prevent violations of the law by them. They also improve the treatment of children and adolescents accused or suspected of violating the law. Finally, by supporting children and adolescents deprived of their liberty, strengthening of the aggression and delinquency of them has been prevented, so that children can be reformed and return to their community and family.

    Keywords: The Principle of Individualization, Criminal Process, Juvenile, Soft Law
  • Mona Samandi Janian, Mansour Atashneh*, Mohammad Sadeghi Pages 117-135
    Background and Aim

    Sustainable development is a universal demand for fundamental and positive change in human life, and on the other hand, the principle of freedom in the exploitation and permanent sovereignty of governments over their natural resources is respected as a legally binding principle; but the desire to exploit these resources and accelerate development has created a deep gap between the interests of the present generation and the next generation, which has raised the issue of justice beyond the present generation.

    Materials and Methods

    This research is theoretical in sort of type and the method is descriptive-analytical. The method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles. Ethical Considerations: In this research, Principles related to research ethics and especially fidelity has observed in citing the sources and references of the article.

    Findings

    Research findings show that intergenerational justice requires that development should not be at the expense of future resources and a balance between intergenerational interests should be considered. In this regard, the model of sustainable development in order to distribute intergenerational resources in the literature of law and politics writers has been proposed as a desirable model.

    Conclusion

    Trade agreements in general can improve the harmonization of environmental standards and drive policies towards environmental subsidies and environmental trade and financial standards. Although the multilateral trade system encourages the use of international standards and enables higher levels of environmental protection, it should be noted that further liberalization and competition, do not degrade environmental standards.

    Keywords: Investment, The Right to Development, International Human Rights, The Environment, Intergenerational Justice
  • Amir Masoud Fatemian, Alireza Hassani*, Amir Khajehzadeh Pages 137-156
    Background and Aim

    In this article, while examining the registration rules of procedure of the committees subject to the Law on Adding Articles to the Law on Organizing and Supporting the Production and Supply of Housing approved in 2009 in the light of the principles of fair trial, the efficiency of this special administrative authority and its shortcomings will be considered, aiming to amend the law by the legislator.

    Materials and Methods

    The present research is theoretical and its method is descriptive-analytical. Also, the method of collecting information is in the form of library, which is done while referring to documents, books and articles. Ethical Considerations: In order to organize the present study, while respecting the originality of the texts, the ethical principles of honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    There are two different approaches to the principles of fair trial: the minimum approach and the maximum approach. The purpose of the minimum approach is that only the courts and dispute resolution authorities should adhere to the principles of a fair and just trial, but the purpose of the maximum approach is that all institutions and elements of government should put these principles at forefront of their work in order to play their roles. In the maximum approach, quasi-judicial institutions, such as registration dispute resolution boards, should also apply the principles of fair trial.

    Conclusion

    registration dispute resolution boards, In order to be able to play an inherent role in the true sense of the word, must have a written code of conduct. Summarizing the process of reviewing the boards to the executive regulations, has caused them to avoid entering into disputes and to consider the disputes as the duty of the judicial authorities, which is done after issuing a verdict and receiving protest from individuals.

    Keywords: FairTrial, DisputeResolutionBoard, RuralPropertyDocuments, TransnationalProcedure
  • Mohammad Esmaeel Lotfi Diba, Seyed Khodayar Mortazavi*, Seyed Mostafa Taghavi Moghadam Pages 157-169
    Background and Aim

    Researchers argue that a plethora of factors are involved in the formation of desirable bioethics in the family, the most significant of which are the rights and duties of family members, in particular those of husband and wife, as the basis of the family system. As such, the present study seeks to examine the relationship between rights and duties and the formation of desirable bioethics from the perspective of Motahari.

    Materials and Methods

    Owing to the theoretical and qualitative nature of the research subject, a mixed method of textualism and contextualism are used for the purposes of the study. That is, the study initially focuses on texts and the potential semantic associations therein while considering the historical and political context and the intellectual and social developments within which the texts were delivered. The required information is collected from library archives through the index. Ethical Considerations: Principles related to research ethics and especially fidelity has been observed in citing the sources and references of the article.

    Findings

    Findings of the research indicate that, according to Motahari, desirable bioethics in the family are the ones that are based on respect for rights and duties, innate talent and acquired ability, as well as the rule of good companionship (… “Consort with them in an honorable manner” …). Moreover, the basis of the principle of equality, which corresponds to appreciating individual differences, loyalty, and self-sacrifice in the family and providing the necessary grounds for the upbringing of well-behaved children, are among the elements of good bioethics in the family system.

    Conclusion

    According to Motahari, the optimal model of bioethics is based on the denial of materialistic approach in performing rights and duties, acceptance of differences as a factor for respect and recognition of household members, consideration of individual differences, acceptance of innate differences, and acquired abilities of human beings as the main complement and the driving force of the household, and ultimately, the gift-like interpretation of Mahr (i.e., dower). As such, Motahari argues that even the most detailed matters such as women's employment, make-up, and fragrance, and the manner of conversation between the couples are extensively outlined by the optimal bioethics model provided by the fiqh.

    Keywords: Right, Duty, Living Ethics, Family, Motahari
  • Seyed Hamidreza Ahmadizadeh Firooz Mahmoudi Janki*, Mehdi Sheidaeian Pages 175-184
    Background and Aim

    It is desirable to apply only legal norms based on the administration of justice, but in special circumstances that originate from surroundings or personal circumstances, the administration of justice can lead to rigid and unconvincing consequences for individual and social conscience. In such cases, applying the rule of fairness, especially in the form of corrective fairness, can soften the administration of justice. Accordingly, the present study seeks to discuss the ethical justification for using the rule of fairness in criminal convictions.

    Materials and Methods

    The present study is theoretical and the study method is descriptive-analytical. The method of conducting research is library, which is based on documentary and library sources to review the subject, focusing on legal and jurisprudential sources. Ethical Considerations: In carrying out the various stages of the present study, ethical and scientific principles, including citing scientific sources and fiduciary, have been observed.

    Findings

    In some criminal offenses, which also carry criminal convictions, although these punishments are considered fair by law, they may not be very acceptable in terms of public conscience or the intentions of the convicts. Understanding the circumstances of criminal acts, distinguishing between intentional or inadvertent criminal acts, paying attention to the public conscience in accepting or not accepting convictions, are among the cases that raise the principle of fairness as a support for the realization of justice.

    Conclusion

    The rule of justice seeks to reconcile criminal convictions with human and public conscience and to distinguish between crimes by understanding the circumstances and contexts of the crime. In addition, the results of fairness are the promotion of forgiveness, devotion and understanding between the litigants, the provision of conditions for participation between the prevailing party and losing party, as well as creating a flexible environment for a fairer judgment in criminal matters. Therefore, the central point of the rule of fairness in criminal convictions is to respect the rights of individuals, the public interest and to prevent the violation of individual rights.

    Keywords: Ethics, Fairness, Criminal Conviction, Individual Rights
  • Ali Gholizadeh, Amrullah Nikomanesh, Ali Bahrami Nejad Maghviyeh Pages 181-190
    Background and Aim

    Acquisition of Nationality is one of the most important legal and political issues in today's society, and there are different attitudes towards it from various aspects. In this way, although the views of statute law and Islamic jurisprudence are two different views, but finding common moral points in the Acquisition of Nationality to some extent, can create a convergence between jurisprudential and legal views.

    Materials and Methods

    The present study seeks to examine Nationality from a jurisprudential-legal perspective based on a descriptive-library method by presenting a combination of ideological and material principles.

    Ethical Considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Although Islamic jurisprudence considers the Acquisition of Nationality on the basis of belief and membership in the Islamic government (treaty), but it takes a similar ethical approach to the principles of Acquisition of Nationality in statute law, which emphasize soil (place of birth) and blood (blood relation). Therefore, what has adopted in the statute law in different countries and Iranian domestic law on nationality is highly compatible with the jurisprudential approach.

    Conclusion

    What is morally evident in Islamic jurisprudence and statute law is the attempt to eliminate and minimize dual citizenship. Also, the principles and foundations of jurisprudence, including granting citizenship rights to non-Muslims, can be extended to the rights of stateless people and therefore in Islamic jurisprudence, there is a constructive moral attitude towards reducing and eliminating statelessness. In conclusion, efforts to help stateless people due to issues such as war, famine and civil disorder, as well as countering the promotion of dual citizenship due to difficult citizenship duties, are among the ethical principles of the statute law in international law and Islamic jurisprudence.

    Keywords: Nationality, Islamic Jurisprudence, Statute Law, Ethical Commonalities
  • Seyed Mahmoud Hosseini, Ali Pour Manouchehri, Jamshid Masoumi Pages 191-201
    Background and Aim

    Desirable bioethics is one of the goals of any political and social system, which is considered as a form of peaceful and a just life. This approach is also prominent in the Islamic system. However, various factors such as public trust are effective in achieving the desired bioethics in the Islamic system that the present study addresses these issues and seeks to show how the elements of public trust can achieve the desired bioethics in the Islamic system.

    Materials and Methods

    The method used in the present study is descriptive-analytical, which has been done by searching and examining information in books, historical and religious texts, verses and hadiths, as well as related research to collect data and analyze the subject.

    Ethical Considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Commitment to the covenant, enjoining the right and forbidding the wrong, responsibility, accepting criticism and critique, as well as the rule of law are among the moral values that grow in the shadow of public trust in society and provide the basis to achieve the desirable bioethics. Fulfilling the covenant in act on promises and agreements of the people and the Islamic system, enjoining the right and forbidding the wrong in trying to establish moral values and eliminating vices, responsibility means performing tasks to organize political and social life and the rule of law, acting on the basis of the precepts of Sharia are manifested as the ground for the realization of the desired bioethics in the Islamic system.

    Conclusion

    Public trust, both vertically (the relationship between citizens and the political system) and horizontally (the relationship between citizens with each other), leads to the formation of moral and human values to achieve the desired bioethics in the Islamic system. The values of loyalty, honesty, responsibility, obedience to the law and fulfillment of religious and legal duties and orders, are obtained in the Islamic system if that people trust each other and their trust in the political system is achieved. Therefore, public trust is the background and promoter of moral values in Islamic society.

    Keywords: Public Trust, Bioethics, Islamic System, Islamic Ethics
  • Morteza Elyaspour, Esmaeil Hassanpour Qorughchi, Vahid Makkizade Pages 203-225
    Background and Aim

    Foreign trade as a link between different sectors of the economy has strategic importance in the macroeconomy of each country and in a broader sense, creates a logical relationship between the sectors of production-consumption and exports-imports and establishes the balance of supply and demand for goods and services. This study was conducted with the aim of identifying ethical barriers to the export of petrochemical products and presenting an export development model.

    Materials and Methods

    The method used in this research is of mixed research. The mixed research method is a combination of quantitative and qualitative methods.

    Ethical Considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The validity of the interview was assessed using the Kyusert method and its reliability was assessed using the Kappa Cohen index. After analyzing the data, the validity of the interviews was confirmed based on the importance of the identified factors in accordance with the opinions of five experts aware of the research topic. Also, the value of Kappa Cohen index is equal to 0.72, which indicates the desirability of the validity and reliability of the interview.

    Conclusion

    Referring to the value of t-statistic at 95% confidence level, which is more than 1.96, it can be stated that the significant effect of identified factors on the export of petrochemical products is confirmed. In the next step, in order to evaluate the extent and manner of impact of each of the sub-categories identified in this study on the export of petrochemical products, multiple linear regression tests were used. The results obtained a model determination coefficient of 0.702, which shows that the independent variables of this study explain approximately 71% of the changes in the dependent variable. However, research variables are divided into two general categories: Variables whose non-observance directly affects the creation of ethical barriers to exports and the second variables whose non-observance indirectly leads to the creation of ethical barriers to exports.

    Keywords: Ethical Barriers, Export of Petrochemical Products, Export Development Model
  • Majid Jalali Jalalabadi, AliReza Khajegir, Mohsen Fahim, Seyed Hossein Vaezi Pages 227-241
    Background and Aim

    Being in the field of consciousness is one of the ways to live in peace and health. The present study was conducted to investigate the effect of consciousness field on anxiety due to the prevalence of Covid-19.

    Materials and Methods

    The research design was experimental and a two-group post-test design. The samples consisted of two groups consisting of each group of 50 people out of 1500 people who were affected or not affected by the consciousness field in Isfahan province in 1399 AH, were randomly selected. Beck 21-item anxiety test was used to measure the two groups and the research data were analyzed by independent t-test using SPSS software.

    Ethical Considerations

     Information about the reasons for the research, confidentiality and how the research was conducted was given to the individuals and the participation was done with informed consent.

    Findings

    The results of this study showed the effect of consciousness field on anxiety and those who were exposed to consciousness had a lower mean in the overall score of anxiety. In addition, the significance of t-test showed a significant difference between the two groups.

    Conclusion

    findings indicated a significant difference between the control group and the experimental group that the analysis of the results showed a lower level of anxiety among those who were affected by the field of consciousness. This indicates the importance of developing research and the use of complementary therapies in this area.

    Keywords: Anxiety, the Field of Consciousness, Diseases, Covid-19
  • Seyed Hadi Fathi, Farajollah Barati *, Seyed Hesamodin Hosseini Pages 243-252
    Background and Aim

    A Will is a legal act by which a testator appropriates property to another after his death or appoints a person to do something. On this basis, a will is divided into two categories: possessory and testamentary wills. In a possessory will, the testator appropriates the property to another for free after his death. There is a debate and disagreement about the nature of the possessory will in the jurisprudential religions. Some call this legal act a contract and some call it a unilateral obligation. 

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared by using documentary method and taking notes. 

    Findings

    The findings indicate that according to the views of most Imami jurists, in the event of the death of beneficiary of a testament before the rejection or acceptance of a will, the right to reject or accept the testament is inherited to his/her inheritors. On the other hand, another view distinguishes between the death of beneficiary of a testament before and after the death of a testator and believes that in the first case the will is void and in the latter case, the right of acceptance or rejection is inherited. Most Sunni jurists agree this. Some also believe that if the testator intends to make a will in favor of definite beneficiary of a testament, the right of acceptance or rejection will not be transferred to his heir unless the testator intends to transfer the right of acceptance or rejection.

    Conclusion

    In the possessory will, the majority of jurists believe that accepting of beneficiary before the death of testator has value and validity, and it is not necessary to re-accept a will after the death of testator. If the beneficiary of a testament dies before the declaration of his will, the prevailing view is the succession of the beneficiary heirs, and since the right of acceptance is distributive, they can accept or reject the will in proportion to their share and take their higher or lower share.

    Keywords: Will, Conditional Contract, Five Religions
  • Akbar Mokhtari, Ali Bahrami Nezhad, Seyyed Reza Ehsanpour Pages 253-271
    Background and Aim

    Criminal decisions, in addition to the mission of justice and trying to realize the grand ideals of the criminal justice system, are also partially in search of guaranteeing and establishing the principle of persuasiveness of people and public opinion of the society. In order to be able to trace the influence of this principle, which also has certain jurisprudential foundations, to the application of the legal system of the society; it is necessary to observe a series of formal and substantive standards and indicators during the issuance of decisions so that it can be hoped that the public opinion of the society will accompany the quality and logic of the judgments issued in the courts.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical. The method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    In the current situation of the Iranian legal system, the Confirmation of the principle of persuasion in the stage of issuing criminal verdicts faces many theoretical and practical challenges, without which it cannot be hoped that the level of public satisfaction with the performance of judicial authorities at this stage is desirable and significant. The problems and challenges that emerge from them require purposeful and comprehensive policy to improve the level of public oversight of the judiciary, balancing public judicial procedures in the context of the policy of judicial authority in society and paying attention to the logical and social requirements of public satisfaction.

    Conclusion

    The way of determining the punishment and the pattern that governs it is one of the most sensitive issues in defending or criticizing the approach of the criminal justice policy of the society. Basically, people and civil society expect the punishments set out in criminal judgments to be in a way that addresses their morals, values and expectations. Punishment should not and cannot be determined without regard to the culture and expectations of civil society.

    Keywords: Persuasion, Public Opinion, Trial Process, Challenges, Solutions
  • Seyed Hussien Waghary, Gholamhossein Masoud, Mohsen Shekarchizadeh Pages 273-282
    Background and Aim

    As one of the criminal policy’s dimensions, preventive criminal policy underlines the penal and non-penal aspects as a way of preventing the criminal and unlawful actions. This policy can take an ethical color when it is deployed before the violence against children. The present study tries investigating the ethical basics of the preventive criminal policy in the face of the violence against children.

    Materials and Methods

    In the present study, a descriptive-analytical method has been applied. The materials have also been gathered by taking notes and referring to the legal texts and other related documents and articles.

    Ethical Considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Preventive criminal policy focusing on moral principles, including the inherent dignity of human beings in general and children in particular, helping children because of their age and biological conditions to prevent them from entering delinquent environments and being victimized, preventing children from being harmed when committing delinquent acts and after that, and so paying attention to children's imitability and role modeling of delinquent and criminal behaviors, it considers preventive criminal measures.

    Conclusion

    Ethical solutions in the field of preventive criminal policy are responding to violence against children in the non-criminal field, including eliminating delinquent and violent acts in the family environment, modifying the behavior of family members specially parents, modifying the environment and educational places such as schools and educational institutions that affect children, producing media and cultural content to help children to report cases of victimization and delinquency, creating a friendly environment for children to depend on family members. In the criminal field, applying differential criminal policy, separating children and adults from criminals in environments such as courts and prosecutor's offices, strengthening socialistic approaches and tolerance towards children's criminal acts with the aim of correcting their behavior are among the approaches that can prevent violence against children.

    Keywords: Criminal Policy, Prevention, Violence, Children, Ethics
  • Ghodratolah Feghahati, Gholamhossein Masoud, Masoud Raei, Massoud Akhavanfard Pages 283-297
    Background and Aim

    The presidency, as the highest executive authority in the country, has the most administrative and executive powers. As much as the dimensions of authority increase, the risks of corruption and abuse of power also increase. The aim of the present study is to investigate the mechanism of impeachment as a tool to control corruption by considering the elements of the rule of law.

    Materials and Methods

    This research is theoretical in sort of type and the method is descriptive-analytical. The method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

     In order to organize this research, while regarding the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Political variables have a flexible and fluid framework that everyone can offer a different interpretation according to their own taste. This feature challenges the exercise of the rule of law, and in particular accuracy and transparency in the process of impeachment. For this reason, certain criteria should be provided for identifying political variables such as inadequacy for management.

    Conclusion

    Considering the presidential system as a system in which the president himself has more power than the president in the semi-presidential system, the impeachment of the president in the presidential system should require a lot of research and many processes by the parliament. However, in the semi-presidential system of the Islamic Republic, due to the division of power between the president and the Supreme Leader, the impeachment of the president is possible, along with the statements of the parliamentarians and their vote.

    Keywords: America, Iran, Impeachment, President, Rule of Law
  • Ruhollah Mostafa Nejad Mousavi, Sadegh Salimi, Karen Rouhani Pages 299-316
    Background and Aim

    As human interventions surpassed the power of natural regeneration, its adverse effects became apparent. The evidence for these destructive effects is such that everyone understands well by comparing the current environment with the past. Increasing the change of use and illegal occupation of government and public lands in recent decades in Iran, despite the existence of laws and regulations in this field and the activity of various executive and judicial organizations to deal with this phenomenon, is one of the basic problems of our country.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the data collection is library which has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    How to determine the nature and type of land in Iran's criminal policy is not sufficiently coherent and there is no specific definition for the trustees and even the conditions for executors not stated in the law, which leads to severe weakness of diagnostic votes and consequently easily reverse them in the judiciary.

    Conclusion

    The Iranian legislator has not paid enough attention to the causes of the crime of unauthorized change of land use. This issue has caused that agricultural lands, which are known as the most fertile lands, cannot be preserved for the future generations by maintaining the principles of intergenerational justice, and this condition has provided the basis for the violation of the natural rights of future generations.

    Keywords: Land Use Change, Illegal, Land, Criminal Policy, Intergenerational Justice
  • MohammadHadi Sharifi, Ali Rafiei Moghadam, MohammadHossein Jafari Pages 317-329
    Background and Aim

    By carefully studying the principles of Islamic ethics and jurisprudential and legal works, it is explained that there is less disagreement about the need of observing expediency from other non-coercive guardians. The opinion of Imamiyyah jurists is that the father and paternal grandfather are introduced as the coercive guardians of minor and someone who can not interfere in finances and has been introduced as insane (whose insanity is related to childhood). Although Islamic ethics adheres to the necessity of observing expediency in general but there are strong differences of opinion regarding the conditionality of possessions of the father and paternal grandfather to the necessity of observing expediency. It seems that according to the order of the Holy Quran, the philosophy of guardianship and Islamic morality, compliance with this condition should be considered mandatory for all guardians. Our aim in this article is to explain the position of expediency based on the teachings of jurisprudence and Islamic ethics.

    Materials and Methods

    The method of this article is descriptive-analytical and so it has been prepared using documentary method by taking notes.

    Ethical Considerations

    The issues related to ethics in research as well as fidelity in citing article citations have been observed.

    Findings

    The findings indicate that contrary to jurisprudence, the civil law explicitly obliges the guardian to observe expediency. The criterion for recognizing expediency and observing that is custom and about recognizing it is the authorized person in possession. However, proving the opposite is also possible and will lead to the removal of the guardians, the conversion of trust possession into usurper possession, the obligation to compensate and making voidable the transaction. In the case of dispute between a ward against the guardians for not observing interests, he is the one who has to provide evidence; otherwise, the words of the guardians of possession take precedence, because they are known as trusty.

    Conclusion

    Relying on Islamic ethics and based on Imamiyyah jurisprudence the father and paternal grandfather should respect the interests of the person under guardianship. Although the jurists have not explicitly set a duty regarding personal responsibility other than the father and grandfather, but Islamic ethics requires that everyone be expedient in this regard. There is also the implication of priority in such a way that: if in the situation of father and grandfather it is necessary to observe expediency, a person other than father and grandfather should observe expediency.

    Keywords: Expediency, Imamiyyah Jurisprudence, Islamic Ethics
  • Hossein Papi, Javad Niknejad Pages 331-345
    Background and Aim

    In the management of joint stock companies based on the majority vote, the rights of the minority are less considered and in some cases, the managers of the company abuse their position. In this regard, it is necessary to provide solutions to support minority shareholders. The solutions for filing a lawsuit against the shareholders are in two general ways, including on the name and on behalf of the joint stock company and the other by the name and on behalf of the shareholder. Identifying several shortcomings in the binding legal regulations related to minority rights in Iranian law, especially in the areas of "financial disclosure and transparency", "voting system" and "derivative litigation" is among the objectives of the present study.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical. The method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

    None to be declared.

    Findings

    Filing a lawsuit against the shareholder in the name and on behalf of the company, which is the derivative lawsuit, is in order to properly manage the company and protect the joint stock company against violations that managers have committed in performing their duties to the company. Article 276 of the bill amended a part of the Commercial Code of 1347, which refers to the possibility of filing a derivative lawsuit, makes it possible to file a derivative lawsuit only against the persons mentioned in Article 276. As a second solution, the shareholder can file a lawsuit against any private or legal person, both from a legal and criminal point of view, unlike a derivative lawsuit, which can only be filed from a legal point of view.

    Conclusion

    In the laws of France and Iran, by relying on the ethical norms of business, shareholders can file a lawsuit on behalf of the company through a derivative lawsuit. Although it is possible to identify minimum rights for minority shareholders in joint-stock companies from checking some internal regulations, the silence of common laws, the lack of legal binding of some formalities and the lack of dynamics of judicial procedure in this regard have caused minority rights to be less noticed and sometimes be overshadowed by the misbehavior of managers and majority shareholders.

    Keywords: Minority Rights, Stock Company, Company Shareholders, Iranian Law, French Law
  • Hassan Mahdavifar, Seyed Askari Hosseini Moghaddam, Abbas Arab Khazaeli Pages 347-363
    Background and Aim

    By paying attention to the basic rules governing punishments, it can be easily understood that Islam, according to the interests of society, has also paid special attention to the personality of the criminal on the basis of dignity. In the present study, we seek to answer the question of what role the principle of human dignity plays in the application of alternative punishments to imprisonment.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type. The research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The challenges of imprisonment for the human persons are not only in terms of its nature and conflict with the right to liberty that precedes the principle of human dignity. Moreover, there are various consequences for the punishment of imprisonment, and these consequences themselves can provide the basis for violating human dignity.

    Conclusion

    Given that the inherent dignity of man cannot be taken away, its effects and consequences, including human freedoms, can not be taken away. To put it simply: deprivation of human liberty, even in relation to punishment, is exceptional and unprincipled. Consequently, in order to impose punishment in cases where the Shariah has not determined the punishment of imprisonment explicitly and in the form of "hudud", it seems that judges should apply alternative punishments to imprisonment, taking into account the principle of dignity and respect for human personality.

    Keywords: Human Rights, Human Dignity, Punishment, Fiqh, Fiqh of Imamiyya, Alternative Punishments to Imprisonment